Actueel

Laatste nieuws
Villa 4.0

Villa 4.0

02-02-2012

Onzichtbaar design

Over de klimaatbeheersing is bij dit project goed nagedacht. Om te beginnen zijn de buitenmuren en het dak voorzien van hoogwaardig isolatiemateriaal. Het glas van de ramen heeft de hoogst mogelijke isolatiewaarde. De ventilatie wordt natuurlijk geregeld. Dat kan heel precies, ook als de bewoners afwezig zijn, via in de gevel opgenomen kasten die naast de kozijnen zijn geplaatst. In de woonkamer, waar geen plaats is voor dit soort kasten door de volledig glazen gevel, zit in het dak een ventilatie luik. Ook het dak van de keuken heeft een glazen kap die open kan.

De houtkachel bij de eettafel is gemaakt van vuurvast beton (De Bergkachel). Banken en stoelen Facett van Ligne Roset zijn bekleed met wolvilt van Kvadrat. Ook de minimalistische keuken is een ontwerp van bureau I Ding. De kastfronten, gemaakt van mdf van Fantoni, zorgen voor de nodige akoestische demping.

Eigenlijk was het stuk grond van vijfduizend vierkante meter aangekocht als bouw kavel, compleet met een plan voor een nieuw huis. Op de uit 1967 daterende bungalow in het Gooi, verbouwd in 1972 en in 2001, was namelijk van alles aan te merken: een onlogische indeling, verouderde techniek, lage plafonds en ramen met enkel glas. De hamvraag bij aanvang van het project was dan ook: verbouwen of afbreken en opnieuw beginnen? Architect Dick van Garneren: ‘De opdrachtgever hecht veel waarde aan duurzaamheid. Mijn spontane reactie na de eerste kennismaking was: laat het huis gewoon staan, dan hoef je niet alles te slopen en opnieuw te doen.’ Van Gameren ontwikkelde een plan om het bestaande huis ingrijpend te verbouwen en er een nieuwe structuur in te brengen, met duurzaamheid als uitgangspunt. Het bruto vloeroppervlak werd daarbij vergroot van 410 naar 540 vierkante meter. De architect streeft in zijn werk altijd een goede relatie na van het gebouw met de naaste omgeving. En juist daar ontbrak het bij Villa 4.0 aan, want het huis stond weliswaar op een prachtig stuk grond met hoge bomen, gazons en bosschages aan een beek, maar binnenshuis was daar bitter weinig van te zien. ‘Het bezwaar was dus niet de maat en de plek waar het lag, maar vooral dat het huis door al die verbouwingen introvert was geraakt, het contact met de tuin was vanuit veel ruimtes beperkt door kleine vensteropeningen en muren. Een aantal binnenmuren is daarom verwijderd en de ramen zijn vergroot tot plafondhoog. Dan krijg je al direct een heel ander beeld.’

Speelruimte

Verbouwen had volgens Van Gameren ook strategische voordelen: zolang de contouren van het huis behouden bleven, was een tijdrovende aanpassing van het bestemmingsplan onnodig. Een beperkte uitbreiding was al wel toegestaan. Die speelruimte werd benut voor een glazen aanbouw, die nu dienstdoet als woonkamer. Door de afmetingen van de ramen, zo’n drie meter hoog en vijf meter breed, wordt de tuin visueel het huis in gebracht. Het Amsterdamse bureau I Ding, dat voor het interieurontwerp tekende, bedacht er een zitkuil bij, bekleed met het ecologisch verantwoorde wolvilt. De interieurdesigners hebben overal in huis geprobeerd duurzame materialen consequent voorrang te geven. De vraag of slopen niet beter was, werd niet alleen voor aanvang van de verbouwing gesteld. Van Garneren: ‘Op het moment dat het dak eraf moest om het hoger te kunnen leggen, speelde die vraag nogmaals op. Er stond op dat moment nog maar zo weinig overeind. Bij elke grote verbouwing heb je wel zo’n moment. Toch paste het plan dat we hadden gemaakt het best bij wat de opdrachtgever wilde. Het is uiteindelijk precies geworden wat ons voor ogen stond en zelfs …. lees hier het artikel (PDF) in de downloads

Bron: Interieur / No2